Αντίγραφο πτυχίου τμήματος Ψυχολογίας Α.Ε.Ι..

Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων

Αθήνα 19-4-2011



Ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων



Μετά από πληθώρα ερωτημάτων πού τέθηκαν το τελευταίο διάστημα στον Σύλλογό μας από πολίτες ενδιαφερομένους για θεραπείες ψυχολογικού τύπου, ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων προκειμένου να διασφαλίσει το υψηλό επίπεδο παρεχομένων υπηρεσιών , να διαφυλάξει τους πολίτες από παραπλανητικές επωνυμίες, καθώς και το κύρος του επαγγέλματος του Ψυχολόγου, διευκρινίζει τα κάτωθι:

1. Oι τίτλοι Σύμβουλος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Σύμβουλος Γάμου, Σύμβουλος Οικογενειακών Σχέσεων, Ψυχοθεραπευτής Ψυχαναλυτής, κ.α. χρησιμοποιούνται κατά δήλωση των χρηστών τους. Δεν τυγχάνουν καμιάς αναγνωρίσεως από την Ελληνική Πολιτεία, ούτε και το περιεχόμενο της εκπαίδευσής τους. Συνεπώς , οι τίτλοι αυτοί δεν εξασφαλίζουν το υψηλό επίπεδο και την αναμενόμενη ποιότητα στην παροχή υπηρεσιών.

2. Αντιθέτως, ο τίτλος του Ψυχολόγου χρησιμοποιείται προφορικώς και γραπτώς, μόνο από όσους κατέχουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου, σύμφωνα με τους νόμους 991/79 ,2646/98 και Κοινοτική Οδηγία 2005/36. Όσοι τον χρησιμοποιούν χωρίς την ανωτέρω άδεια προβαίνουν σε αντιποίηση επαγγέλματος και διώκονται ποινικά. Η άδεια άσκησης επαγγέλματος Ψυχολόγου απαιτεί Πανεπιστημιακό Πτυχίο Ψυχολογίας αναγνωρισμένο από την Ελληνική Πολιτεία.

3. Επίσης, μόνο, οι Ψυχολόγοι, μέλη του ΣΕΨ, υπόκεινται στον κώδικα δεοντολογίας του ΣΕΨ και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων των Ψυχολόγων (EFPA). Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες έχουν συμφέρον, λοιπόν, να αναζητούν Ψυχολόγους , μέλη του ΣΕΨ, ώστε να εξασφαλίζονται σε περίπτωση κακής πρακτικής. Το καταστατικό του ΣΕΨ, προβλέπει διαδικασία υποβολής παραπόνων από τους πολίτες για τις παραβάσεις και οι Ψυχολόγοι που τους παραβιάζουν υφίστανται κυρώσεις .

Για τους ανωτέρω λόγους αυτό, και προκειμένου να μην παραπλανώνται οι πολίτες, ο Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων :

α) Εφοδιάζει τα μέλη του με Πιστοποιητικό Επαγγελματία Ψυχολόγου, την οποία υποχρεούνται τα μέλη να αναρτούν είτε στην εξώθυρα του γραφείου τους, είτε σε εμφανές μέρος εντός αυτού.

β) Καταχωρεί τους ελεύθερους επαγγελματίες, μέλη του ΣΕΨ, σε ειδικό κατάλογο στην ιστοσελίδα του (www.seps.gr) όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητούν Ψυχολόγο ανά πόλη και περιοχή.

γ) Παροτρύνει τα μέλη του να αναγράφουν στις επαγγελματικές τους κάρτες και επιγραφές ότι είναι τακτικά μέλη του ΣΕΨ.



Το Διοικητικό Συμβούλιο

Δικαιολογητικά Εγγραφής



Δικαιολογητικά εγγραφής τακτικού μέλους

  1. Πτυχίο Ψυχολογίας ελληνικού ή ξένου πανεπιστημίου
  2. ΔΙΚΑΤΣΑ αναγνώριση ισοτιμίας - αντιστοιχίας του πτυχίου Ψυχολογίας εφόσον το πτυχίο προέρχεται από ξένο πανεπιστήμιο, πλην των περιπτώσεων που έχει χορηγηθεί άδεια σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία 89/48-Π.Δ.165/2000
  3. 'Αδεια άσκησης επαγγέλματος
  4. Βιογραφικό Σημείωμα
  5. Τρεις (3) φωτογραφίες
  6. Έντυπη Αίτηση (παρέχεται από το Σύλλογο)
  7. Ποσόν εγγραφής (Ευρώ 30,00)
  8. Ποσόν συνδρομής τρέχοντος έτους (Ευρώ 60,00)
  9. Αίτηση εγγραφής τακτικού μέλους


Δικαιολογητικά εγγραφής δόκιμου μέλους


  1. Βεβαίωση Σχολής της φοίτησης στο τελευταίο έτος σπουδών Ψυχολογίας ελληνικού ή ξένου πανεπιστημίου
  2. Έντυπη Αίτηση (παρέχεται από το Σύλλογο)
  3. Ποσό εγγραφής (Ευρώ 10,00)
  4. Ποσόν συνδρομής τρέχοντος έτους (Ευρώ 20,00)
  5. Αίτηση εγγραφής δόκιμου μέλους



* Όλα τα Δικαιολογητικά πρέπει να είναι επικυρωμένα αντίγραφα. Τα ξενόγλωσσα δικαιολογητικά πρέπει να είναι μεταφρασμένα στα ελληνικά από την αρμόδια διπλωματική αρχή στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα, ή από το Υπουργείο Εξωτερικών στην Ελλάδα, ή από δικηγόρο, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Δικηγορικού Κώδικα.

** Τα ποσά εγγραφής και συνδρομής μπορείτε να τα καταθέσετε στην Alpha Bank, όπου διατηρεί λογαριασμό ο Σύλλογος με αριθμό 115-00-2786-017742 (ΙΒΑΝ-GR 4701401150115002786017742) και να εσωκλείσετε με τα Δικαιολογητικά σας φωτοαντίγραφο της απόδειξης κατάθεσης.

*** Προσοχή να αποστέλλονται όλα τα δικαιολογητικά με το ταχυδρομείο, απλά όχι συστημένα στην Ταχυδρομική Θυρίδα του ΣΕΨ:

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΩΝ
Τ.Θ.27011
Τ.Κ. 11702
ΕΛΤΑ ΑΚΡΟΠΟΛΗ

ή με courier στα γραφεία του ΣΕΨ:

Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων
Λεωφ. Βασ. Αμαλίας 42
10558 Αθήνα
Ποιός μπορεί να γίνει μέλος
Απόσπασμα από το Άρθρο 4 του Καταστατικού «Μέλη του Συλλόγου»

Τα μέλη του συλλόγου είναι τακτικά, επίτιμα και δόκιμα.


α. Τακτικά μέλη: Από την ίδρυση Πανεπιστημιακής Σχολής ή Τμήματος Ψυχολογίας γίνονται τακτικά μέλη του Σ.Ε.Ψ. οι κάτοχοι πτυχίων Ελληνικής Σχολής ή Τμήματος Ψυχολογίας ή οι κάτοχοι πτυχίων ξένων Πανεπιστημιακών Σχολών ή τμημάτων Ψυχολογίας, ισοτίμων με αυτό.

Από τη χορήγηση της Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος Ψυχολόγου από τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, τακτικά μέλη του Σ.Ε.Ψ. γίνονται μόνο οι κάτοχοι αυτής. Τα υποψήφια μέλη, εκτός από την αναφερόμενη Άδεια, υποχρεούνται να καταθέσουν και τα αποδεικτικά των σπουδών τους.

β. Δόκιμα μέλη: Εγγράφονται φοιτητές Ψυχολογίας αναγνωρισμένης, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, ανώτατης Πανεπιστημιακής Σχολής ή τμήματος, του εσωτερικού ή του εξωτερικού και που αποδεδειγμένα βρίσκονται στο τελευταίο έτος των σπουδών τους, με στόχο την επαφή τους με την επαγγελματική ζωή και τα θέματα του Συλλόγου. Τα δόκιμα μέλη παίρνουν μέρος δια λόγου στις Γ.Σ. (χωρίς δικαίωμα ψήφου). Η Γ.Σ. καθορίζει το ποσό της εισφοράς και της ετήσιας συνδρομής τους.

γ. Επίτιμα μέλη: Ανακηρύσσονται επίτιμα μέλη από τη Γ.Σ. με πλειοψηφία 3/4 χωρίς υποχρέωση καταβολής συνδρομής ή δικαίωμα εγγραφής πρόσωπα ημεδαπά ή αλλοδαπά που συμβάλλουν εξαιρετικά στην προαγωγή της Ψυχολογικής επιστήμης στη θεωρία και την πράξη και στην ανάδειξη του επαγγέλματος. Τα επίτιμα μέλη δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

άδεια άσκησης επαγγέλματος Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Το ανώτατο όριο ηλικίας πρόσληψης ή διορισμού στο Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. και των δύο βαθμών.

4. ΕΜΠΕΙΡΙΑ (ΤΡΟΠΟΣ ΑΠΟΔΕΙΞΗΣ - ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ)